úterý 7. srpna 2012

DĚTSTVÍ BEZ POČÍTAČE


Vzpomínám si, že jako malé dítě, tedy někdy kolem 8-10 let, jsem strašně moc toužil po počítači, hlavně tedy kvůli počítačovým hrám, ale tehdy počítač, na kterém jste rozjeli nějakou novější hru vyšel tak na 40 000,- a více korun. V naší třídě bylo jen pár dětí, co měli takový počítač a já jim tak moc záviděl, ale dneska jsem moc rád, že jsem vyrůstal bez něho. Díky tomu jsem mohl dělat spoustu jiných věcí s kamarády i sám. Zkrátka kdybych ten počítač od 8 let měl, asi bych svůj všechen čas trávil jen hráním her a vyrostl by ze mě možná sice šťastný člověk, že jsem mohl mít na svém monitoru ty nejnovější hry a kamarádi by mi záviděli, ale nevím jakým člověkem bych byl charakterově. Zda bych vůbec ještě dokázal vnímat reálný svět kolem sebe. Dneska když se zeptáte 10letého kluka, co dělá když přijde ze školy domů, tak odpověď je většinou taková, že hraje na počítači hry. Stejně tak tráví celé letní prázdniny, víkendy, Vánoce a dětství mu tak utíká mezi prsty a on si ho ani neužije. Také se to hraní her může podepisovat na samotné psychice. Když už od 10 let střílejí do lidí, zkrátka jim smrt a zabití člověka v pozdějším věku nikdy nepřijde tak závažné jako těm, kteří si v tomto věku hráli venku s kamarády. Když jsem o pár let později měl svůj první počítač, tak hrát hry mě bavilo jen tak rok, pak jsem zkrátka začal počítač využívat k jiným věcem. Dneska prakticky používám počítač každý den, ať už k práci, k internetu nebo k relaxaci. Občas si nějakou tu hru také zahraji, ale je to jen párkrát do roka, přesto jsem moc rád za to, že mé vzpomínky na dětství mám takové, jaké mám, tedy bez výpočetní techniky. Nechci být moralista a ni jím nebudu, umět na počítači je dneska nutnost, ale co už nutnost není, je hrát hodiny a hodiny počítačové hry, ovšem rozhodnutí je na vás a vašich rodičích. Jaké bylo a je vaše dětství, umíte si ho představit bez počítače a her ? Napište svůj názor do komentáře pod článek...

S pozdravem pěkného dne nejfake :)

24 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Taky jsem měl dětství skoro bez PC, PC jsem měl až ve 13 a vůbec mi to nevadilo. Musím říct že život bez počítačů byl možná i lepší než je ted ;)

Anonymní řekl(a)...

True !

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím ;)

filhouse řekl(a)...

Je mi 25, první počítač jsem měl když mi bylo asi 10, byla to taková plechovka ale občas jsem si hrál. Stejně ale vždy bylo nejlepší být venku a v létě třeba i do 22:00. Ještě ve 13 jsem hrál na schovku a další hry. Dneska když to dětem řeknu, tak na mě čumí jak kdybych přiletěl z Marsu. Když se jich zeptáš co je baví, tak řeknou já nevim a nebo že střílečky a horrory.

Mlátit je každej den, fakt :)

Anonymní řekl(a)...

Máš pravdu nejfaku, mam to stejně :)))

honza řekl(a)...

Musím teda říct že já sem měl počítač poměrně brzo asi v 8mi letech ale nehrál jsem na něm hry až tak často jelikož to byl windows 95 :D taky jsem chodil s kamarády ven jelikož jsem v té době bydlel na vesnici. Později jsem dostal novější počítač s win XP ale moc jsem tomu tehdy nerozuměl a měl jsem tam jenom pár her, a vlastně jsem za to dnes vděčný :) dětství jsem měl celkem pěkně prožité.

vbeck řekl(a)...

já jsem počítač taky neměl asi do 12ti let... říkal jsem si, že bych ho chtěl ,ale přesně jako u tebe, nebyly peníze... tak jsem chodil hrát ke kamarádovi a to byl vždycky svátek :) a když jsem ho dostal, tak jsem zjistil, že hry nejsou všecko a dneska dělám i jiné věci, než hraní...

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

V dětství jsem počítač neměl až později asi 10 let, ale stejně jsem chodil raději ven s kamarády teď když vzpomínám, tak lituji, že jsem to raději nestrávil u toho počítače :(. Ne každému se poštěstí mít spoustu přátel, mezi kterými je rád ...

Vojta řekl(a)...

Já jsem sice celkem mladý ročník. Ale počítač jsem dostal celkem pozdě asi 3.třída. V té době jsem navíc moc nehrál. Teď sice hraju víc než bych chtěl, ale alespoň o počítači něco vím. (Základní stavba, oprava PC i trochu softwaru) Ale absolutně nesnáším ty typy co umí jen hrát a o počítači nic neví.

xxx řekl(a)...

Je mi třináct (a sedm měsíců :D) a trávit víc času na počítači jsem začala, řekla bych tak ve 12, maximálně 11-ti. Vlastní notebook mám už asi rok.
Ale dětství bez něj bylo skvělý, jako malá jsem i asi tři roky bydlela na vesnici a lítala po venku. V našem straým domě na vesnici teĎ bydlí takový jakoby nevlastní příbuzní a když se podívám na jejich syna, kterej od devíti hraje jen počítačový hry, a nadává hůř než naše celá třída dohromady, docela koukám.

Anonymní řekl(a)...

Mam 13 rokov a pocitacove hry si zahram len raz za cas .Ked uz som raz na tom pocitaci tak robim mojmu tatovi internetovu stranku a ucim sa PHP JavaScript a ine programatorske jazyky

Anonymní řekl(a)...

Naprosto s tebou souhlasním.Já na počítači trávím opravdu hodně času.A mrzí mě to.Neumím si představit,jak skvělý a o kolik zajímavější by byl můj život bez něj.Ale jednoduše nevím co venku dělat.Možná tak pokecat s kamarádama.Zajít do kina.Na tenis.Opravdu hodně závidím dětem ,které vyrůstají na vesnici.Věkový limit pro PC ? Opravdu hodně lidí by s tím nesouhlasilo.Lidé si před lety mysleli,že to bude dobrá věc,vzdělávací programy,že to ulehčí práci apod. Ale dnes opravdu není správné,že mladé děti (i já) tráví své dětství u PC.Takže věkový limit ? Já říkám ano.

Norsten

Anonymní řekl(a)...

Přečet sem si všechny komentáře a udivilo mě že nikdo nenapsal o svém času stráveném na FaceBooku i když tu 90% lidí ma aspoň profil na něm a každý je na něm minimalně 15hodin týdně strávených na "FB" nechci nikoho soudit ale udělal sem si průskum mezi přátely a jistil sem že jsou průměrně 2 hodiny denněna facebooku. A jinak jsem byl asi do 8 let bez PC a ani mi nechyběl od 8 do cca 12 jsem byl na PC hodinku dvě tejdně a byl jsem šťasten ale v 12 se stala moje osudná chyba a to je to že jsem poprve ochutnal sladké ovoce hry world of warcraft a od te doby to šlo nahoru 3 hodiny deně na PC a měl sem absťák 6 hodin denně bylo moje minimum a výkendy a nebo prázdniny neni problém 17 hodin. Takhle to šlo cca do 14ti let a od té doby hraji aktivně florbal a na basskytaru a počítač se snažím omezovat ale někdy prostě chuť přijde a výkend v háji takže všem závislákům doporučuji najít si nějaký koníček

Anonymní řekl(a)...

Mě a sourozence naši pořádně krotili. Když už jsme počítač měli, to mi mohlo být tak 9, pořádně jsem mu nerozumněla. Raději jsem lítala někde venku - měla jsem plno příležitostí, bydlíme na vesnici. A později (když už jsem aspoň věděla, co to je myš) těch her tolik nebylo. A když jo, lidi je měli koupené, vypůjčené od přátel. Dneska si kdokoli cokoli může stáhnout na netu... A v poslední době s počítačem různě pracuju... třeba mě napadne nějaká melodie, tak ji nahraju a pak si s ní různě hraju :D a sedím pak u PC i dvě hodiny... FB nepoužívám - asi jsem divná, řeknete si.

EllisM16 řekl(a)...

Já počítač měl už asi od tří let ale byl sem tam párkrát za rok většinou sem si hrál se psem, četl jsem si Kačera Donalda :D nebo blbnul s klukama :D dneska sem sice na pc každej den ale hlavně kvůli tomu že čumim na filmy poslouchám hudbu ale u toho většinou něco dělám :D

EllisM16 řekl(a)...

Jo a měli jsme počítač za 50 000kč a dneska má cenu tak..... můžu být rád že ho prodám 1000kč :D

Anonymní řekl(a)...

Je to hrůza. Malý děti tráví všechen čas u PC a notebooků. Když se zeptám kámošů co budou v létě dělat, skoro všichni mi odpoví - BUDU NA PC. Mně je 14 a notebook jsem dostala v roce 2011 na Vánoce a internet jsem připojila o 5 měsíců později. Do té doby jsem všechen čas trávila venku s kámošema a i teď jsem v létě raději na bazéně a venku, než na PC. Ty děti, co sedí doma i když je hezky ani nevědí o co přcházejí !

Anonymní řekl(a)...

ja jsem n a PC osobně dost času,ale jen proto že kámoši čato nejsou doma nebo nemají čas a co jíného dělat?ja osobně newim jo a byt na zahradě ne sam je to nuda.

Anonymní řekl(a)...

Vitajte v 21. storočí :/

Anonymní řekl(a)...

Počítač mám od 12 let, to byl počítač, nerozjeli jste na tom pomalu ani tetris, ale přesto to byl super pocit, z něčeho novýho čemu jsem vůbec nerozuměl, jak to blikalo a svítilo. Ale přesto jsem rád za 12 let života strávených s přáteli, venku. Nejde o počítačové hry ani a povahu člověka jde o mainstream. Když jsem četl článek že je strašně ,,cool" být nerd a geek tak se mi z toho chtělo brečet. Jestli je moderní být nerdem tak tahle doba není pro děti. Když je mainstream tlačí k tomu aby byli nerdi tak proč nebýt cool. Naštěstí je to zatím v USA a do evropy se to dostává velmi pomalu. Jinak problém vidím ve společnosti jako takové. Dnešní doba je hodně rychlá, uspěchaná. Když mi táta vyprávěl jak jako malý kluk stával ve čtyři ráno, vyvedl ovce na pastvu, vykydal hnůj a postaral se o dobytek, a ještě stihl podojit na snídani mléko, a popřípadě udělat seno nebo cokoliv bylo potřeba, tak jsem přemýšlel jak je možný že v dnešní době není na nic čas. Ono je fakt že když se lidi vrátí s pařby ve dvě v noci a spí do jedenácti tak je půlka dne pryč a už ,,není čas". Navíc dnešní děcka nemají co by venku dělali - nevím co třeba dělají takový 12 letý pražáci. Když už jdou ven tak ,,pokecat" a zachlastat nebo zakouřit (ok tohle je opět velmi subjektivní - čistě z okolních vesnic) a poté nastává otázka jestli není lepší je nechat hrát hry. Berte to tak že jste rodič a máte na výběr - drogy nebo hry. Samozřejmně nebavím se teď o celé společnosti ale musíte si uvědomit že já holt nemám čas jezdit po republice a sledovat co děcka dělají. Tak a teď do mě :)

S pozdravem Milan

Anonymní řekl(a)...

Je mi 13 a je to pravda,ale co by ste dělali bydlet na vesnici a kámoše mít daleko ve městè?

Anonymní řekl(a)...

Muj brácha hraje ba počítači od 5 let :D

Vojta řekl(a)...

Co je špatného na tom být geekem. Geek je vlastně fanoušek sci-fi, technologií a fantasy. Samozdřejmě o počítače se taky zajímá ale neznamená to že na něm sedí celý den.